Hoşgeldiniz, Giriş Yapın veya Kayıt Olun.
Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği'nin eş finansmanı ile desteklenen; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ve "Rekabetçi Sektörler Programı” çatısı altında uygulanan “Arım Balım Peteğim” projesi 10 milyon AVRO bütçeli bir sektörel projedir. Proje IPA 1 programı kapsamında Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından 2009 yılında hazırlanarak T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulmuş, Avrupa Birliği tarafından onaylanmayı müteakip uygulamaya geçilmiştir.
Arım Balım Peteğim projesinin genel amacı, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde arıcılık sektöründeki KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmak olarak tanımlanmıştır. 2016 yılının Aralık ayında başlayarak 2018 yılının Haziran ayında tamamlanan proje kapsamında bir Bölgesel Arıcılık Ağı (BAA) kurulması hedeflenmiştir.
Gelinen süreçte proje faydalanıcısı kurum olan Arıcılık Araştırma Enstitüsü Operasyon Koordinasyon Birimi ve Proje Teknik Destek Ekibinin çalışmaları sonucunda proje çıktıları olan Bölgesel Arıcılık Ağının dört ana yapısı oluşturulmuştur:
Şekil 2: Arım Balım Peteğim Projesi Tesisi
Bu yapılanma içerisinde yer alan birimlerin tanımı ve görevleri aşağıdaki gibidir;
Arıcılık Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi (İPT) Ordu'da kurulan ve modern şartlarda arıcılık ürünlerini (bal ve balmumu) işleyen, üreten, paketleyen ve depolayan ana tesistir. İPT'nin üretim kapasitesi, yılda 3500 ton arıcılık ürününün tek bir vardiyada işlenmesine (ve daha fazla vardiya ile artırılmasına) olanak tanımaktadır.
Şekil 3: Ürün işleme ve paketleme tesisi
Kalite Sertifikasyon Merkezi (KSM), bir ürün analiz laboratuvarıdır ve uzun vadede uluslararası çapta akredite bir kalite kontrol merkezine dönüşmesi planlanmaktadır. Merkez, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü himayesinde çalışmaktadır. Akreditasyonu elde etmek için laboratuvarın yönetim modeli ve organizasyon yapısı, ilgili uluslararası norm ve standartlara uyumlu hale getirilmiştir. Uluslararası kabul görmüş laboratuvar, arıcılık ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlara kolay ve güvenilir bir şekilde sunulmasını sağlayacaktır.
Şekil 4: Kalite sertifikasyon laboratuvarı
Danışmanlık Temas Noktaları (DTN'ları), KOBİ'lerle BAA arasındaki ara yüz olup, arıcılık KOBİ'lerine iş geliştirme ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. DTN'ları Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'de kurulmuştur.
Arıcılık ürünleri Tanıtım ve Pazarlama Birimi (TPB) Ordu'da kurulmuş olup üreticilerin pazar erişimini güçlendirmekten/desteklemekten sorumludur.
Projenin ortakları aşağıda sunulmuştur. Projenin icrası 2018 yılının Haziran ayında tamamlanmıştır.
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü
Ordu Valiliği
Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği
Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği
Giresun İli Arı Yetiştiricileri Birliği
Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliği
Rize İli Arı Yetiştiricileri Birliği
Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası
Balmer internet portalı içersinde aramak istediğiniz anahtar kelimeleri veya ifadeleri yazın.